Wist je dat Albert Einstein, naast zijn baanbrekende wetenschappelijke inzichten, ook iets te zeggen had over menselijke relaties? Hij was ook een mens met zijn eigen ervaringen en uitdagingen. Wist je bijvoorbeeld dat Einstein twee keer trouwde en drie kinderen had uit zijn eerste huwelijk? Deze persoonlijke geschiedenis kan een nieuwe dimensie toevoegen aan zijn uitspraak over scheidingen. Hij zei eens:
“Hoe je tijdens een scheiding met elkaar omgaat, wordt sterk beïnvloed door je eigen voorgeschiedenis.”
De invloed van persoonlijke geschiedenis
Einstein’s Wijsheid over Relaties
Misschien reflecteerde Einstein op zijn eigen leven toen hij dit zei. Misschien heeft hij geleerd van zijn eigen ervaringen en zag hij hoe zijn eigen voorgeschiedenis invloed had op hoe hij omging met de ups en downs van relaties. Het herinnert ons eraan dat zelfs genieën zoals Einstein niet immuun zijn voor de uitdagingen van menselijke relaties. Laten we dit eens nader bekijken.
Onder alle boosheid en verwijten tijdens een scheiding liggen vaak diepere gevoelens verborgen, zoals verdriet, wanhoop, pijn en teleurstelling. Deze gevoelens zijn heel normaal, omdat beide partners zich in een rouwproces bevinden, waarin ze afscheid moeten nemen van een oude situatie en leren omgaan met een nieuwe.
Veel ouders willen eigenlijk stoppen met ruziemaken en het beste voor hun kinderen doen, maar soms lijkt dat onmogelijk. Door ouders inzicht te geven in het rouwproces en de verschillende fasen die ze doormaken, kunnen ze beter begrijpen waarom ze zich zo voelen en gedragen, evenals hun ex-partner.
Wat kun je doen als ouder tijdens en na een scheiding?
Als ouder tijdens en na een scheiding zijn er verschillende manieren waarop je kunt bijdragen aan een gezonde en constructieve uitkomst voor zowel jezelf als je kinderen. Hier zijn drie belangrijke aandachtspunten:
- Rouwtherapie Doorlopen: Rouwen is een natuurlijk proces waarin je een groot verlies verwerkt, zoals het overlijden van een geliefde, verlies van gezondheid, veranderingen zoals verhuizen of emigreren, het verlies van werk of een (echt)scheiding. Het brengt een mix van emoties met zich mee, zoals verdriet, somberheid en boosheid. Het kan ook fysiek uitputtend zijn, dus het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen: eet gezond, slaap voldoende en blijf in beweging. Het is normaal dat rouwen tijd kost en voor iedereen is het proces anders. Als je door een echtscheiding gaat, kan rouwtherapie enorm helpen. Je leert je relatie emotioneel goed af te sluiten, waardoor je beter functioneert als co-ouder. Door deze therapie kun je het verlies van de relatie verwerken en je richten op het creëren van een gezonde dynamiek voor jezelf en je kinderen. Dus wees geduldig met jezelf en zoek indien nodig ondersteuning van een coach of therapeut om door deze moeilijke tijd heen te komen.
- Onderzoek de Kwetsuren: Neem de tijd om de kwetsuren te onderzoeken die ten grondslag liggen aan de conflicten. Kijk naar het gedrag van jou en je partner en hoe jullie elkaar daarin pijn doen. Ga vervolgens na waar je in je jeugd dat gedrag nodig hebt gehad om te kunnen omgaan met lastige momenten, zonder met een beschuldigende vinger naar je ouders of verzorgers te wijzen. Vaak zijn er diepere emoties en pijnen die het gedrag tijdens de scheiding sturen. Door deze onderliggende oorzaken te begrijpen en aan te pakken, kun je als ouders effectiever communiceren en samenwerken voor het welzijn van jullie kinderen.
- Erkenning voor Elkaars Pijn: Om daadwerkelijk verandering te bewerkstelligen, is het belangrijk om oud zeer, dat in je lichaam is opgeslagen, aan te pakken. Je brein schakelt altijd over op een strategie wanneer het gevaar detecteert. Gevoelens en emoties van de ander wijs je af door iets te ontkrachten of te bagaliseren. Er zijn tal van manieren voor hoe je de andere ouder miskent of afwijst. Besef dat hierdoor een deel van je kind wordt afgewezen, aangezien je kind voor de ene helft uit jou en voor de andere helft uit de andere ouder bestaat. Geef elkaar erkenning voor de pijn die tijdens de scheiding is ervaren. Het erkennen van elkaars pijn en emoties helpt bij het helen van wonden en het opbouwen van een basis van respect en mededogen, wat essentieel is voor een gezonde co ouderschapsrelatie. En vergeet niet dat jouw kind hierdoor zichzelf mag zijn, met alle verschillende aspecten die bij beide ouders horen.
Door actief te werken aan deze aandachtspunten, kun je een positieve invloed hebben op je eigen welzijn, je co-ouder en vooral je kinderen tijdens en na een scheiding. Als je erin slaagt je emoties te beheersen, kun je als ouder naast elkaar staan terwijl je als partners je eigen weg gaat. Dit stelt jullie in staat om samen belangrijke momenten zoals schoolactiviteiten, verjaardagen en oudergesprekken bij te wonen, wat enorm waardevol is voor jullie kinderen. Daarom is het van doorslaggevend belang om al in een vroeg stadium hulp of coaching te zoeken, zodat je sneller emotioneel beschikbaar kunt zijn voor je kinderen na de scheiding.
Ondersteuning voor kinderen tijdens scheidingen
Ik sta klaar om kinderen zowel individueel als in groepen te begeleiden tijdens deze uitdagende periode. Als kindercoach help ik kinderen bij het verwerken van een scheiding, zodat ze verbonden blijven met zichzelf en hun ouders. Door hen te begeleiden naar emotionele stabiliteit en het ontwikkelen van veerkracht, zodat ze weer vol vertrouwen de wereld tegemoet kunnen treden.
Wil je ervoor zorgen dat je kinderen veerkrachtig blijven tijdens een scheiding? Ben je als ouder bezorgd over hoe je kinderen omgaan met de scheiding? Ik help graag als kindercoach.
Ja, ik wil een vrijblijvend gesprek