Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken een uitspraak van Marcus Aurelius, een oude Romeinse keizer en filosoof. Hij was zo’n 2000 jaar geleden al bezig met hoe je mindset je leven beïnvloedt.
Deze gedachte benadrukt de immense invloed van onze mindset op ons leven en welzijn. Door een positieve en coöperatieve mindset te ontwikkelen, kunnen we niet alleen ons eigen leven verbeteren, maar ook dat van onze kinderen, vooral tijdens en na een scheiding. Deze kracht van het denken vormt de basis voor de vierde en laatste stap in mijn stappenplan voor meer rust en harmonie binnen je gezin.
“Het leven is wat je gedachten ervan maken” – Marcus Aurelius
De kracht van ‘Nog Niet’
In een inspirerende TED-talk vertelt psychologe Carol Dweck over een keerpunt in haar onderzoek naar mindset. Op een middelbare school in Californië kregen leerlingen die een toets niet haalden de beoordeling ‘nog niet’ in plaats van een laag cijfer. Dit subtiele verschil benadrukt dat leren een proces is, waarbij falen slechts een tijdelijke fase is. Het gaf de leerlingen ruimte om te denken in mogelijkheden, in plaats van beperkingen, een concept dat Dweck een groeimindset noemt.
In tijden van scheiding zie ik in mijn praktijk vaak dat ouders worstelen met het behouden van een positieve mindset. Het verlies van hun toekomstperspectief maakt het moeilijk om optimistisch te blijven. Hun brein schiet dan vaak in een vaste mindset, of wat ik DIB-denken noem: Denken In Beperkingen. Maar juist in deze periode is het cruciaal om te beseffen dat samenwerking, veerkracht en optimisme centraal staan in het omgaan met de scheiding en het verwerken van rouw.
Focus in plaats van op “Ik kan dit niet” op “Ik kan dit nog niet.” Deze kleine verandering in taalgebruik bevordert een groeimindset, waarbij uitdagingen worden gezien als kansen om te leren. De woorden “Nog Niet” laten zien dat falen tijdelijk is en moedigen aan om door te gaan, zelfs bij moeilijkheden. Dit staat ook bekend als D.I.M. denken, oftewel denken in mogelijkheden.
Samenwerken voor veerkracht en positiviteit
Om een positieve mindset te ontwikkelen, is het essentieel dat ouders samenwerken en een voorbeeld zijn van veerkracht en positiviteit voor hun kinderen. Samenwerkende ouders zijn positieve rolmodellen voor hun kinderen. Ze leren kinderen hoe ze met elkaar omgaan, conflicten oplossen en geven ze een veilig gevoel om op te groeien. In deze uitdagende periode is compassie, begrip en geduld onmisbaar, zowel voor jezelf als voor je kinderen.
Een concreet voorbeeld uit mijn praktijk is een moeder die ik de afgelopen drie jaar heb mogen begeleiden. Ondanks de heftige gebeurtenissen in haar leven, waaronder een scheiding, werkte ze hard aan zelfzorg en het behouden van positief contact met de vader van haar kinderen. Haar verhaal illustreert hoe veerkracht en een Groei Mindset kunnen bijdragen aan persoonlijke groei en het welzijn van haar kinderen. Ze nam steeds meer de regie over haar leven terug, ondersteund door haar warme netwerk, en wist met nieuwe hoop naar de toekomst te kijken.
Het belang van zelfcompassie en ondersteuning
In het herstelproces is zelfcompassie van groot belang. Het is essentieel om ruimte te geven aan emoties, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe hoop. Dit is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor je kinderen. Zoals Brené Brown het zo treffend verwoordt: “Bezield ouderschap: De moed de volwassenen te zijn die we willen dat onze kinderen worden.” Deze uitspraak benadrukt hoe belangrijk het is om als ouder een positief voorbeeld te geven, zodat je kinderen leren hoe ze veerkrachtig en optimistisch kunnen zijn, zelfs in moeilijke tijden.
De invloed van een positieve omgeving
Als beginnend vakleerkracht bewegingsonderwijs kreeg ik ooit de gouden tip om altijd positief te eindigen met mijn lessen, hoe moeilijk dat soms ook was. Deze positieve afsluiting zorgde ervoor dat de kinderen blij naar huis gingen, wat ook mijn eigen gemoedstoestand positief beïnvloedde. Deze synergie, waarbij positiviteit van de leraar wordt teruggegeven door de leerlingen, illustreert hoe een positieve mindset een positieve omgeving kan creëren.
Het doel van al deze inspanningen is om kinderen te helpen omgaan met de scheiding, zodat ze verbonden blijven met zichzelf en hun ouders en met vertrouwen hun leven kunnen voortzetten. Door samen te werken en een voorbeeld te zijn van veerkracht en positiviteit, geef je je kinderen waardevolle levenslessen mee die hen helpen om ook in moeilijke tijden optimistisch en sterk te blijven.
Kortom, het leven is wat je gedachten ervan maken. Door te kiezen voor een Groei Mindset en samen te werken aan het welzijn van je gezin, creëer je een positieve en ondersteunende omgeving waarin zowel jij als je kinderen kunnen groeien, zelfs in de moeilijkste tijden. De quote van Marcus Aurelius sluit naadloos aan bij het idee van een Groei Mindset, vooral als je door een scheiding gaat. Hij laat zien dat het niet gaat om wat er gebeurt, maar om hoe je ermee omgaat.
De metafoor van het zandkasteel sluit naadloos aan bij het thema van de blog over de kracht van een positieve mindset en de rol van ouders tijdens een scheiding. Het zandkasteel staat symbool voor de vertrouwde wereld van een kind, die door een scheiding plotseling kan veranderen of zelfs instorten, net zoals de zee het zorgvuldig gebouwde kasteel wegspoelt. Dit verlies en de onzekerheid die het met zich meebrengt, zijn voor kinderen vaak moeilijk te begrijpen en te verwerken.
Net zoals het kind op het strand opnieuw begint met bouwen, zullen kinderen na een scheiding moeten werken aan het opbouwen van een nieuwe realiteit. Dit proces vraagt om veerkracht, zowel van het kind als van de ouders. Hier komt de Groei Mindset weer om de hoek kijken: de bereidheid om te accepteren wat er gebeurd is en om met geduld en vertrouwen aan een nieuwe toekomst te werken. Het verhaal van het zandkasteel illustreert dat, hoewel het nieuwe kasteel anders zal zijn dan het eerste, er nog steeds iets moois en waardevols kan ontstaan.
Het programma “De Kinderen Scheiden Mee” sluit hierbij aan door kinderen te helpen begrijpen en aanvaarden wat er tijdens en na een scheiding gebeurt. Dit programma biedt kinderen het houvast dat ze nodig hebben om de veranderingen in hun leven een plek te geven en te beginnen met het bouwen van hun nieuwe kasteel. Door middel van dit programma krijgen kinderen tools aangereikt om hun emoties te verwerken en met optimisme naar de toekomst te kijken, iets wat onmisbaar is in het proces van veerkracht opbouwen na een scheiding.
Dit benadrukt wederom het belang van een positieve, ondersteunende omgeving waarin kinderen kunnen leren om met vertrouwen door te gaan, ondanks de uitdagingen die op hun pad komen. De rol van ouders is daarbij cruciaal: door zelf een voorbeeld te zijn van veerkracht en positiviteit, geven ze hun kinderen de kracht om hun eigen zandkasteel steeds weer op te bouwen, ongeacht de omstandigheden.
Wil jij ook groeien?
Download mijn 10 Tips voor Positiviteit bij Scheiding
Ondersteun kinderen in verandering.
Start jullie reis hier