Hoe vertel je je kind dat jullie gaan scheiden?

Samen vertellen over de scheiding: een moeilijk, maar belangrijk gesprek ❤️

Een scheiding aankondigen aan je kinderen is misschien wel één van de moeilijkste gesprekken die je als ouder moet voeren. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen zich veilig en geliefd blijven voelen, ondanks deze ingrijpende verandering? In dit blog geef ik je tips om het gesprek zo goed mogelijk te voeren en deel ik waardevolle adviezen om je kinderen daarna te ondersteunen.

 

Het juiste moment en de juiste aanpak

Het mooiste is als jullie samen de kinderen vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Kies een rustig moment en een vertrouwde plek waar de kinderen zich veilig voelen. Plan het gesprek op een tijdstip waarop jullie niet gehaast zijn en voldoen de tijd hebben om vragen te beantwoorden. Een rustig begin van het weekend is vaak een goed idee. Zo hebben jullie als ouders de tijd om te zien welke reacties de scheidingsboodschap bij de kinderen teweegbrengt en kunnen jullie samen inspelen op hun emoties.

 

 

Wat vertel je je kinderen?

Druk kinderen op het hart dat de scheiding nooit hun schuld is. Ze kunnen zich namelijk snel verantwoordelijk voelen en denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Daarom is het belangrijk om expliciet te zeggen dat zij geen enkele schuld dragen.

Houd de boodschap simpel en eerlijk.
Leg op een rustige en duidelijke manier uit waarom jullie uit elkaar gaan. Kinderen hebben behoefte aan helderheid, maar hoeven niet alle details te weten. Gebruik eenvoudige taal die past bij hun leeftijd.

Let op je formulering:
Als je zegt dat papa en mama niet meer van elkaar houden, kan het kinderbrein dit letterlijk nemen en concluderen dat houden van blijkbaar kan stoppen. Omdat het kinderbrein nog volop in ontwikkeling is, kan een kind dit niet op dezelfde manier analyseren en relativeren als een volwassene. Het brein van een kind is nog niet in staat om complex te reflecteren op emoties en relaties. Hierdoor kunnen ze denken dat liefde altijd eindig is, wat hun eigen gevoel van veiligheid kan aantasten.

Een voorbeeldzin:
“Papa en mama kunnen niet meer samenwonen omdat we elkaar niet gelukkig konden maken, maar we houden allebei nog steeds heel veel van jou.”

Kinderen kunnen fantaseren over de reden van de scheiding als die niet duidelijk is. Een eerlijke, eenvoudige uitleg voorkomt zo veel mogelijk dat ze het gat zelf opvullen met angsten of schuldgevoelens.

Tip: Maak samen een sluitend verhaal, zodat jullie hetzelfde uitleggen en er geen tegenstrijdige boodschappen ontstaan. Dit geeft kinderen duidelijkheid en rust.

Belangrijke boodschappen voor kinderen:

  • De scheiding is niet hun schuld.
  • Ze hoeven niet te kiezen tussen ouders.
  • Jullie scheiden van elkaar, maar niet van hen.
  • Het is oké om over de scheiding te praten en gevoelens te delen.

 

Wat doe je met je eigen emoties?

Kinderen voelen emoties van hun ouders haarfijn aan. Probeer daarom je eigen gevoelens beheerst te tonen. Het is niet erg als kinderen zien dat je verdrietig bent—dat laat zien dat een scheiding niet zomaar een keuze is en dat het pijn doet. Dit helpt hen om te leren dat emoties bij het leven horen en dat het oké is om die te uiten.

Maar let op: er is een verschil tussen je emoties tonen en je verdriet bij je kinderen neerleggen. Gebruik je kinderen niet als emotionele steun of uitlaatklep. Ga niet bij hen uithuilen, want dat legt een te zware last op hun schouders. Zoek in plaats daarvan steun bij andere volwassenen, zoals vrienden, familie of een coach.

Het vraagt moed en kracht om je eigen emoties even opzij te zetten en écht te luisteren. Maar juist die stap zorgt ervoor dat kinderen zich gehoord en gezien voelen. En dat maakt een wereld van verschil.

 

Wat moet je voorkomen?

Om je kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen, zijn er een aantal dingen die je beter kunt vermijden:

  • De scheidingsboodschap uitstellen: Kinderen hebben tijd nodig om zich voor te bereiden en het nieuws te verwerken. Stel het gesprek dus niet uit om ze te “beschermen”.
  • Onvolledige of tegenstrijdige informatie geven: Kinderen hoeven niet alle details te kennen, maar geef wel een helder en eenduidig verhaal. Gebruik eigen namen in plaats van “je vader” of “je moeder” om duidelijkheid te bieden.
  • Negatief praten over elkaar: Maak elkaar niet zwart en probeer respectvol te blijven, ook als dat lastig is.
  • Verdriet afkopen: Overdrijf niet met cadeaus en uitjes om het verdriet te verzachten. Kinderen hebben behoefte aan stabiliteit en aandacht, niet aan materiële compensatie.
  • Inconsistentie in opvoeding: Blijf zo veel mogelijk dezelfde regels en routines hanteren. Dat geeft kinderen houvast en laat zien dat jullie als ouders nog steeds één lijn trekken.
  • Overbescherming: Laat kinderen niet in een glazen kooi leven. Ze mogen verdriet voelen en leren daarmee om te gaan.

Met name de laatste drie aandachtspunten zijn van groot belang om een gezonde band met je kinderen te behouden of te herstellen. Kinderen hebben liefde en aandacht nodig van beide ouders, maar ook duidelijkheid en voorspelbaarheid in een turbulente tijd.

Wat vinden kinderen fijn na het gesprek?

Na zo’n ingrijpend gesprek hebben kinderen behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid. Dit kun je ze geven door:

  • Echt te luisteren naar wat ze zeggen.
  • Duidelijkheid te bieden over de nieuwe situatie.
  • Regelmatig te vertellen dat je van ze houdt en er altijd voor hen zult zijn.
  • Liefdevol te vragen wat ze bij de andere ouder hebben gedaan, zonder oordeel.
  • Samen iets leuks te doen, zoals een spelletje of een film kijken.

Ook is het belangrijk dat kinderen vrij zijn om over hun andere ouder te praten zonder bang te hoeven zijn voor afkeuring. Gun ze de ruimte om bij beide ouders positieve ervaringen te hebben en daar enthousiast over te vertellen.

 

Respect tussen ouders: Een cadeau van onschatbare waarde

Als kinderen zien dat hun ouders elkaar met respect blijven behandelen, nemen ze dit gedrag automatisch over. Een kind krijgt een cadeau van onschatbare waarde als ouders elkaar blijven respecteren—ook als ze het totaal niet met elkaar eens zijn.

Kinderen willen loyaal zijn aan beide ouders. Ze willen niet hoeven kiezen. Praat daarom altijd met respect over de andere ouder, ook als die er niet bij is. Zelfs als de ander niet in de buurt is en je kinderen er niets van meekrijgen, maakt het uit hoe je over de ander spreekt.

“Een kind krijgt een cadeau van onschatbare waarde als de ouders elkaar blijven respecteren”

🌱 Gun je kinderen tijd

Het verwerken van een scheiding kost tijd, zowel voor kinderen als voor ouders. Gun elkaar die tijd en probeer in de tussentijd zo veel mogelijk vast te houden aan bekende rituelen en routines. Dit geeft houvast en vertrouwen.

Wil je de belangrijkste tips uit dit blog overzichtelijk bij elkaar hebben? Download dan hier de infographic ‘Uit elkaar gesprek met je kind’  met de belangrijkste tips om het gesprek over de scheiding aan te gaan. Een praktische reminder voor deze moeilijke momenten. 💫

Wil je meer concrete tips? Neem gerust contact met ons op of bekijk onze handige tips en tools om je kind te begeleiden in deze moeilijke periode. Samen mindful en bewust door deze verandering gaan, helpt niet alleen jullie kinderen, maar ook jezelf. Wat je aandacht geeft, groeit — zelfs in moeilijke tijden. 💫

Samen sterk, ook na de scheiding. ❤️

Ja, ik wil een vrijblijvend gesprek

#Kindercoaching #ScheidenMetKinderen #DeKinderenScheidenMee #EmotioneleVeerkracht #VeiligOpgroeien #Ouderschapsbegeleiding #KindInBalans