Vertrouwen en Respect – De sleutel tot rust en harmonie na scheiding

In mijn vorige blogs bespraken we het belang van Zorg voor vaste grond onder je voeten en Eerst luisteren dan praten bij een scheiding. In dit blog ga ik dieper in op de derde stap van het stappenplan. Twee onmisbare ingrediënten voor succesvol co-ouderschap: vertrouwen en respect. Maar wat betekenen deze precies in de context van een scheiding?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor het hele gezin. Naast verdriet en boosheid, kunnen er ook gevoelens van onzekerheid en angst ontstaan. Zeker voor kinderen is het belangrijk dat er ondanks de scheiding een stabiele en veilige omgeving gecreëerd wordt. Vertrouwen en respect tussen de ouders spelen hierbij een cruciale rol.

 

 

Vertrouwen

Ik maak regelmatig gebruik van de Deugdenkaartjes van Uitgeverij ACT On Virtues om de besproken waardes concreter te maken en het gedrag dat we hierbij zien te illustreren. Zo kan ik de kinderen en hun ouders op een speelse manier laten nadenken over hun eigen gedrag en hoe ze dit kunnen verbeteren.

Hoe integreer je vertrouwen in je dagelijkse leven?

Vertrouwen betekent dat je kunt rekenen op iets of iemand. Het is het geloof dat alles goed komt, zonder dat je constant de controle hoeft te houden of in te grijpen. Je kunt taken en verantwoordelijkheden met een gerust hart aan een ander overlaten. Wanneer je iemand vertrouwt, geloof je dat die persoon doet wat hij of zij zegt, zonder dat je er voortdurend achteraan hoeft te zitten.

Vertrouwen in jezelf is net zo belangrijk. Het betekent dat je gelooft in je eigen vermogen om te leren en te groeien. Soms heb je geen invloed op hoe dingen verlopen, en dan komt geduld om de hoek kijken. Vertrouwen houdt in dat je uiteindelijk rekent op een goede afloop, zelfs als de weg ernaartoe hobbelig is.

Een belangrijk aspect van vertrouwen is uitgaan van de positieve intenties van anderen, ook al komt dit soms onhandig tot uiting. Iedereen maakt fouten, maar vertrouwen betekent dat je gelooft dat de ander het goed bedoelt. Dit is cruciaal tijdens een scheiding, omdat kinderen de stabiliteit en veiligheid nodig hebben die voortkomt uit het vertrouwen dat hun ouders in elkaar en in henzelf hebben.

Zonder dit fundament sluimert wantrouwen, wat als een gif kan werken op de familiebanden. Misverstanden, ruzies en conflicten die hieruit voortkomen, kunnen de relaties tussen ouders en kinderen vergiftigen. De negatieve sfeer die hierdoor ontstaat, kan schadelijk zijn voor de emotionele en mentale gezondheid van alle gezinsleden.

Conflicten: Onvermijdelijk, maar oplosbaar

Ouders kunnen om allerlei redenen botsen: opvoedingsverschillen, financiële kwesties, of de verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Als je geen vertrouwen hebt, denk je dat je overal controle over moet uitoefenen omdat het anders niet goed komt. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen of er wel gezonde maaltijden voor je kind worden gemaakt of dat het onveilig is rondom het huis van de andere ouder. Herken je dat als ouder wanneer je kind bij de andere ouder is? Deze conflicten zijn onvermijdelijk, maar dat betekent niet dat ze onoplosbaar zijn. Zolang er geen sprake is van onderling vertrouwen, blijven deze conflicten sudderen en steken ze de kop op in nieuwe situaties.

Ontdek de Kracht van Vertrouwen

Vertrouwen daarentegen creëert een veilige haven waarbinnen jullie als co-ouders kunnen samenwerken met het welzijn van jullie kinderen als hoogste prioriteit. Open en eerlijke communicatie, wederzijds respect en de bereidheid om compromissen te sluiten zijn belangrijke ingrediënten voor het opbouwen van deze vertrouwensband.

Vertrouwen is geen vanzelfsprekendheid. Het vraagt aandacht, geduld en inspanning van beide partners. Investeer in deze kracht en geniet samen met jullie kinderen van de vruchten die het oplevert.

“Als je vertrouwen verliest, verlies je alles.” – Stephen Covey.

Deze quote van Stephen Covey benadrukt hoe belangrijk vertrouwen is in alle relaties, en zeker in die tussen ouders. Zonder vertrouwen is het onmogelijk om op een constructieve manier samen te werken en een veilige en harmonieuze omgeving voor de kinderen te creëren.

 

Respect

Respect betekent elkaar waardig behandelen met wat je zegt en wat je doet. Je waardeert de ander om wie zij zijn, erkent hun waarden, staat open voor andere meningen, houdt rekening met anderen en volgt de regels. Maar respect gaat dieper dan dat.

Respect begint bij jezelf

Respect in (Co-)Ouderschap

In (co-)ouderschap betekent respect meer dan alleen de regels volgen of elkaars meningen tolereren. Het gaat om wederzijds begrip, empathie en compassie. Het gaat om het zien en horen van de ander, met al hun gevoelens en behoeften, zelfs als je het niet altijd eens bent. Respect is een keuze. Het is een keuze die je elke dag opnieuw moet maken, zelfs als de omstandigheden moeilijk zijn.

Respect vergt inspanning en toewijding van beide partners. Door bewust te kiezen voor respect, creëer je een omgeving van veiligheid, vertrouwen en harmonie, waarin jullie samen kunnen werken aan het beste voor jullie kinderen. Deze investering is het meer dan waard.

Respect is een keuze.

Het is een keuze die je elke dag opnieuw moet maken, zelfs als de omstandigheden moeilijk zijn. Het vergt inspanning en toewijding van beide partners. Door bewust te kiezen voor respect, creëer je een omgeving van veiligheid, vertrouwen en harmonie, waarin jullie samen kunnen werken aan het beste voor jullie kinderen.  Deze investering is het meer dan waard.

De manier waarop jullie met elkaar omgaan, heeft een enorme impact op jullie kinderen. Kinderen zijn als sponsen: ze nemen alles op wat ze zien en horen. Als ze zien dat jullie elkaar met respect behandelen, dan nemen ze dit automatisch over. Ze leren dat respectvol omgaan met anderen de norm is, en dit zullen ze meenemen in hun eigen relaties, zowel nu als in de toekomst.

Een kind krijgt een cadeau van onschatbare waarde als de ouders elkaar blijven respecteren, ook wanneer ze het totaal niet met elkaar eens zijn.

Dit geeft kinderen een gevoel van veiligheid en stabiliteit, zelfs in een tijd van grote verandering. Ze weten dat ze op beide ouders kunnen rekenen, ongeacht hun meningsverschillen.

Kinderen willen loyaal zijn aan beide ouders. Ze willen niet kiezen. Een meningsverschil kan kinderen heel makkelijk voor een loyaliteitsconflict plaatsen. Ze voelen zich misschien verplicht om partij te kiezen voor de ene ouder ten opzichte van de andere. Dit kan leiden tot veel stress, angst en schuldgevoelens. Kortom wees alert in je reacties naar de andere ouder.

 

7 tips over respect en vertrouwen: De sleutel tot rust en harmonie na scheiding:

  1. Communiceer open en eerlijk:
    • Praat over je gevoelens en behoeften en luister aandachtig naar die van de ander. Open en eerlijke communicatie bevordert vertrouwen en respect tussen ex-partners.
  2. Maak afspraken en houd je eraan:
    • Door afspraken na te komen, creëer je voorspelbaarheid en stabiliteit voor de kinderen. Dit vergroot het onderlinge vertrouwen en biedt een veilige omgeving voor de kinderen.
  3. Wees flexibel en bereid om compromissen te sluiten:
    • Er zullen altijd momenten zijn waarop jullie het niet eens zijn. Probeer dan om samen tot een oplossing te komen waar jullie allebei mee kunnen leven. Dit toont respect voor elkaars standpunten en bevordert samenwerking.
  4. Begin klein met respectvolle gebaren:
    • Maak kleine gebaren van respect in je dagelijkse interacties met je ex-partner. Dit kan variëren van beleefdheid in gesprekken tot het waarderen van elkaars bijdragen.
  5. Oefen met actief luisteren:
    • Probeer de wereld door de ogen van de ander te zien. Actief luisteren helpt om wederzijds begrip en respect te ontwikkelen, wat essentieel is voor een gezonde co-ouderrelatie.
  6. Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen de kinderen of in hun bijzijn:
    • Respect toon je door je kinderen de ruimte te geven om van jullie allebei te houden zonder ze in een loyaliteitsconflict te plaatsen. Dit bevordert een gezonde emotionele ontwikkeling van de kinderen.
  7. Zoek professionele hulp indien nodig:
    • Als communicatie moeilijk blijft, kunnen professionals zoals een kindercoach, scheidingscoach of mediator helpen om op een constructieve manier met elkaar om te gaan.

 

Onderzoek Kinderombudsman

Om de twee jaar bevraagt de Kinderombudsman kinderen van 8 tot 18 jaar met gescheiden ouders over hun ervaringen. Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen altijd last hebben van een scheiding ook als dat zonder veel ruzie gebeurd. Wat voor kinderen erg belangrijk is dat hun ouders:

  • Goed met elkaar communiceren.
  • Respectvol met elkaar omgaan.
  • De kinderen betrekken bij beslissingen die over hen gaan.
  • De kinderen emotioneel steunen.

Blijf samen ouders, ook na de scheiding

Door als ouders te werken aan vertrouwen en respect, kunnen jullie een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van jullie kinderen, ook na de scheiding.

Tot slot

Vertrouwen en respect zijn de twee pijlers waarop succesvol co-ouderschap gebouwd is. Door te investeren in deze twee waarden, kun je een positieve en duurzame relatie opbouwen met je ex-partner, en samen zorgen voor het welzijn van jullie kinderen.

Blijf geduldig, wees respectvol en geef de moed niet op.