Bij de opvoeding van je kind speelt de onderlinge ouder-kind band een heel belangrijke rol. Je wilt graag dat je kind opgroeit als een emotioneel gezonde volwassene. Door een speciale relatie met je kind op te bouwen, gaat hij of zij later ook op een goede manier andere relaties aan. Een veilige hechting met je kind, geeft je kind gewoon meer zekerheid voor de toekomst.
Veilige of minder veilige hechting
Het is voor jou als ouder belangrijk om te weten hoe jouw kind op jou en zijn of haar omgeving reageert. Dit zegt namelijk veel over jullie onderlinge band, oftewel jullie gehechtheid.
Een veilige hechting
Als je kind zich veilig voelt bij jou zal het dichtbij je willen zijn als het honger heeft, verdriet heeft of zich angstig voelt. Ook laat je kind zich dan gemakkelijker door jou troosten en geruststellen.
In een onbekende omgeving zal je zoon of dochter jou als veilige en vertrouwde basis zien en vanuit deze basis het onbekende ontdekken. Het onbekende ontdekken, gaat dan vaak gepaard met protesteren en gehuil, zoals een eerste dag bij het kinderdagverblijf of de eerste dag op de basisschool. Vanuit het veilig gehecht zijn gezien, is dit dus een heel goed teken.
Een minder veilige hechting
Als je kind weinig contact met je zoekt (je weinig opzoekt) kan dit een teken zijn dat het zich minder veilig bij je voelt. Misschien heeft je zoon of dochter jou regelmatig gemist en was je voor zijn of haar gevoel op veel momenten niet bereikbaar.
Het overmatig contact zoeken van je kind kan juist ook aangeven dat hij of zij jou gemist heeft. De kans is dan groot dat het op andere momenten om aandacht schreeuwt en jij de signalen hiervan niet oppikt.
Elk kind wil graag te allen tijde op jou kunnen vertrouwen. Als je het ene moment heel warm en hartelijk overkomt en het andere moment best afstandelijk en koel, kan je kind in de war raken en een verlatingsangst opbouwen. Een verlatingsangst die gevoed wordt door onvoorspelbaarheid.
Problemen op school
Minder goed gehechte kinderen hebben vaak leerproblemen op school. Door het missen van een stukje basisvertrouwen komen ze minder goed mee.
Misschien herken je één of meerdere kenmerken bij jouw kind:
- Problemen met rekeningen en concentratie
- Weinig inzicht in oorzaak en gevolg
- Faalangstig
- Weinig belangstelling voor leren (school en de toekomst)
- Wisselende of geringe motivatie
- Niet zuinig met materiaal
- Moeite met plannen en tijdsverloop
Mogelijke oorzaken van een minder veilige hechting
Natuurlijk wil je een zo’n goed mogelijke band (hechting) met je kind. Soms werken de omstandigheden hiervoor niet mee.
Enkele voorbeelden van deze omstandigheden zijn:
- Je kind is zeer temperamentvol
- Je kind is geadopteerd (in gezin opgenomen)
- Je kind heeft een stoornis of is gehandicapt
- Je kind is vroeg een ouder kwijtgeraakt
- Je kind heeft gescheiden ouders
- Je kind moest vluchten uit een ander land
- Je eigen band met ouders was (is) niet hecht
Welke omstandigheid ook van toepassing is, het blijft van groot belang om te praten met je kind en heel duidelijk te laten weten dat je betrouwbaar bent. Echt betrouwbaar zijn betekent zeggen wat je doet en doen wat je zegt.
Het allerbelangrijkste voor je kind is het er ‘zijn’. En wees er dan ook écht met hart en ziel en laat je gedachten niet afdwalen naar heel iets anders.
Graag help ik jouw kind om zich veiliger te voelen
Mag jouw kind zich best wat veiliger en fijner voelen? Als kindercoach help ik jullie heel graag. Ik kan ervoor zorgen dat jouw kind veel sterker in zijn kinderschoenen komt te staan en leert om te gaan met zijn/haar angsten.
Het Kids Groeipakket of de Ziezo Groepstraining kan hierbij een geweldige ondersteuning zijn.
Wordt het hoognodig tijd dat jouw kind zich fijner en veiliger voelt?
Wacht dan niet langer en maak gratis kennis.